Vládny výbor aktualizoval projekt protipožiarnej ochrany v Tatrách

16.08.2005 Poprad

Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) - Doplnenie a redistribúciu hasičskej techniky vrátane leteckej, vytvorenie protipožiarnych pásov a priesekov a vyčistenie ok...
Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) - Doplnenie a redistribúciu hasičskej techniky vrátane leteckej, vytvorenie protipožiarnych pásov a priesekov a vyčistenie okolia budov a turistických chodníkov predpokladá aktualizovaný projekt protipožiarnej ochrany, ktorým sa dnes zaoberal Výbor vlády SR pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier na VI. zasadnutí v Hornom Smokovci.

Aktualizovaný projekt reaguje na poznatky z nedávneho požiaru, ktorý zasiahol 230 ha predovšetkým kalamitou postihnutého územia. Podľa tajomníka výboru Ivana Štefanca účinnejšej prevencii pred lesnými požiarmi by mali pomôcť presun vrtuľníka z Bratislavy a lietadla z Košíc v čase zvýšeného rizika požiarov do Popradu, čo by urýchlilo ich nasadenie. Hovorilo sa tiež o dovybavení požiarnej techniky v hodnote 12,5 milióna korún. Pôjde predovšetkým o vysokovýkonné hasičské auto a vaky pre leteckú techniku.
Ďalším z opatrení budú protipožiarne pásy a prieseky, aby technika mala prístup k vodným zdrojom. Zvýšiť treba aj počet strážcov, ktorí budú monitorovať kalamitou postihnuté územie. V okolí turistických chodníkov a tiež v intravilánoch mesta Vysoké Tatry v okolí budov odstránia kalamitné drevo, haluzinu a ďalší horľavý materiál do vzdialenosti sto metrov.
Od novembra doposiaľ sa podarilo spracovať kalamitu na 56 percentách územia v správe Štátnych lesov (ŠL) TANAPu a na vyše 60 percentách lesov súkromných vlastníkov. Štefanec konštatoval, že cieľ výboru spracovať kalamitu do dvoch rokov, je reálny.
Predseda vlády Mikuláš Dzurinda, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí výboru, poďakoval všetkým, ktorí sa zaslúžili o likvidáciu rozsiahleho lesného požiaru. Ocenil predovšetkým úsilie hasičov a leteckých záchranárov.
 

Vyberte región

mark